Fiber Optik ile TV Dağıtım Sistemleri
ÖNEMLİ NOT: Aşağıdaki yazıda 3 çanaklı anten örneği verilmiştir ancak müşteri isteğine göre 1 Çanaklı, 2 Çanaklı, 3 Çanaklı ve 4 Çanaklı Fiber Optil ile dağıtım sistemi mevcuttur.
Fiber optik kablo nedir? TV sisteminde ne gibi avantajları sağlar? Fiber optik dağıtımı nasıl yapılır?
Anlatmaya başlamadan önce şunu belirtmekte fayda vardır. Yazı çok uzamasın diye yazmadık ancak bu sistem ile beraber, CCTV Güvenlik Kamera görüntüleri, Analog Headend kanalları, Dijital QAM Headend kanalları bu ile beraber ekstra birşey kullanmadan taşıma imkanı vardır bilginize.
20. yüzyılın en büyük buluşu nedir diye sorulduğunda bunun fiber optik kablo olduğunu söyleyebiliriz. Benim burada fiber optik kablonun özelliğini ve önemini A’dan Z’ye anlatma durumum yok ama bildiğim kadarıyla birkaç kelime ile kısaca özetlemeye çalışacağım.
Fiber optik kablo ışığı taşıyan bir kablodur. Fiber kabloyu saç telinden ince içi aynalı bir boru gibi düşüneliriz. Datalar ışık kaynağına dönüştürülür. Bu ışık kaynağını fiber kabloya verdiğinde aynalı boru içinde ışık ilerler. Data ışık kaynağı aynalardan yansıma yaptığı için sinyal kayıp oranı yok denecek kadar azdır. Bu sayede uzun mesafelere data taşıma olanağı verir. Hatta bu sayede datalar kıtalar arası taşınabilmektedir.
Peki, bizim TV sistemimizde ne gibi avantajlar getirebilir?
Önce karşılaştırmak için fiber öncesi nasıl yapılırdı bir gözatalım.
TV sistemi sinyallerini 200 metre civarı mesafelere taşımak için TRUNK QR540 kabloları kullanırdık. Bu kablolar çok hassas ve kolay kırılabilen kablolar olduğu için çekim sırasında çok hasar gördüğünde yeniden çekmek zorunda kalınıyordur. 100-150 metre civarı mesafeler için ise RG11 kullanarak sinyalleri dağıtırdık. Yine de bu kabloların yüksek sinyal kayıp oranları yüzünden mükemmel TV sistemi kurma imkânı vermezdi.
Toplu konutların ve Toplu villaların neden her çatısında çanak antenleri vardır?
Sebebi şudur. Her uydunun 4 ayrı polarite sinyali vardır. Örnek; Türksat 42 ve Hotbird 13 uyduları için 8 adet kablo gerekiyor, artı olarak Eutelsat 07(DIGITURK) için de 1 adet kablo gerekiyor ve böylece toplam 9 adet kablo gerekiyor. Yani Multiswitchlere 9 adet kablo gelmesi gerekiyor. İster blok apartmanlar olsun ister villalar olsun her Multiswitchlere 9 adet kablo çekilmesi gerekiyor.
Çanak kirliliğine önlemek için sitenin bir köşesine çanakları kurup buradan bloklara veya villalara 9 adet kablo döşemek zor, daha doğrusu imkânsız, yada döşense bile verimsiz olacaktır. Bu sebepten dolayı her bloğun ve villanın çatısına 3’er adet çanak kurmak zorunda kalırız. Bu sitem çanak anten kirliliğine sebep olmaktadır. Özellikle villalar için az katlı oldukları ve çanak kurulacak yeri olmadığında baca kenarlarına montajı yapılan çanak antenleri görüntü kirliliğine neden olmaktadır.
Ayrıca çanakların çatılarda olmasından dolayı rüzgârdan çanakların ayarlarının bozulma sıklığı daha fazladır. Bu da sık sık çatılara çıkmayı gerektirir. Hatta villaların çatılarına çıkmak için evin içini kullanmak gerekiyor. Tüm bu sorunlardan ve verimsizlikten kurtulmanın yolu yeni nesil teknolojisi fiber optik kablo sistemidir.
Fiber Optik kablo bize hangi avatajları sağlıyor?
Fiber optik kablo çanakların sınırsız uzaklığa kurmamıza imkan sağlıyor. Bu sayede site içinde çanak kirliğine neden olmuyor. Tabi sitenin dışında çanak antenleri kurma imkanımız yok ancak sitenin en görünmeyen köşesine mesafe gözetmeden antenleri kurmamıza imkan veriyor.
Çanak antenlerin kurulacağı yerde merkez oluşturarak buradan tüm bloklara veya villalara fiber optik kablo çektiğimizde Multiswitchlerin başında sinyal kaybı yok denecek kadar bir kayıpla uydu sinyallerini taşımış oluyoruz. Artık bu Multiswitchten sonra daireye veya prize gidecek kablodaki sinyal kaybı ile uydu sinyalı iletmiş oluruz, buda kısa mesafeler olacağı için kayde değer bir kayıp olmayacaktır.
Örnek dağıtım sistemi: VİLLALAR.
Her villanın çatısına 3 çanak koymak yerine görüntü kirliliğine neden olmayacak, sitenin bir kenarına tüm villalar için geçerli olacak 3 adet çanak anten ve sistem kurulumu yapılır. Buradan yani tek noktadan tek fiber çekirdek (one core) optik kablo üzerinden villanın TV panosuna fiber optik kablo çekilir ve villalara kayıpsız uydu sinyali taşımış oluruz.
Aşağıda resmi görülen fiber optik girişli tek parça Multiswitch kullanarak 10 adet prize bağımsız uydu sinyali taşımız oluyor.
Bu fiber optik girişli Multiswitch sayesinde villalara çekilen tek çekirdek fiber optik kabloyu sonlandırıp giriyoruz ve villanın içinde 10 noktaya bağımsız uydu sinyalı vermiş oluyoruz. Artık 10 noktadan herkes bağımsız ve sorunsuz TV izleme keyfini yaşar.
Örnek dağıtım sistemi: KONUTLAR.
Her bloğun çatısına 3 çanak anten koymak yerine görüntü kirliliğine neden olmayacak, sitenin bir kenarına tüm bloklar için geçerli olacak 3 adet çanak anten ve sistem kurulumu yapılır. Buradan yani tek noktadan tek çekirdek (one core) optik kablo üzerinden blokların TV panolarına fiber optik kablo çekilir ve konutlara kayıpsız sinyali taşımış oluruz.
RESİM
ÖNEMLİ NOT:
Piyasada birden çok fiber optik sistemi vardır, bu sistemlerin bir kaçı şöyledir:
- Her polariteleri ayrı ayrı fiber optik çekirdek ile taşıma sistemi. Türkiye için 10 çekirdek fiber demektir. Pek sağlıklı olduğunu söyleyemeyiz.
- Her uyduyu ayrı ayrı çekirdek ile taşıma sistemi. Türkiye için 3 veya 4 çekirdek fiber demektir. Mükemmel olmasa da kullanılabilir bir sistemdir.
- Tüm sinyalleri tek çekirdek üzerinden taşıma sistemi. Bu en iyi sistem olduğunu söyleyebiliriz.
Aklınıza takılan soruları bize sorabilirsiniz.
Saygılarımla
Adem GENÇ