QAM Nedir? QAM Gerekli mi? Niçin QAM Gereklidir?
Günümüzde televizyon teknolojisi geliştikçe TV ebatları büyüdü büyüyen TV’ler için daha kaliteli yayın ihtiyacı duyuldu bu ihtiyacı ANALOG TV yayını ile sağlamak mümkün değil, kim kaliteli TV yayını izlemek için yeni televizyon aldığında karlı görüntüyü izlemek ister, hiç kimse karlı görüntüyü izlemek istemez.
Temiz ve kaliteli görüntüyü izlemek içinde ilk akla gelen Uydu Anten Sistemidir Uydu alıcı Receiver eklemek gerekir TV kumandanın yanında ayrıca Receiver kumandası ile iki kumanda kullanmak gerekiyor bu durum sağlıklı olmayan ses sistemi ile izleme zorunluluğu doğurur.
Bu kalitesiz sesin nedeni kanal kontrolü için Receiver kumandası kullanılır halıyla sesinde Receiver kumandası ile kontrol etmek istenir ve TV sesi hangi seviyede olmalıdır? Çok açık olursa receiver sesi kısık olduğunda gürültü yapar, tv sesi kısık olduğunda Receiverin sesini artırdığınızda sesi yükseltemezseniz bundan dolayı herkes tek kumanda kullanmak ister.
Ayrıca gerek duyduğunda başka odaya TV bağlamak ister ama bu uyduda mümkün değildir.
İşte bu sorunları gidermek için QAM sistemi gereklidir.
QAM, 47 – 860 MHz arası çalışan RF Dijital yayınıdır, buradaki esas mesele Dijital yayın mı yoksa Analog yayın mı?
QAM yayını izlemek için illa DVB-C sistemli TV mi gereklidir?
Hayır, yeni nesil TV’lerde DVB-C sistemleri mevcuttur, eğer TV’lerinde DVB-C mevcut değil ise QAM Receiver veya yeni TV alması gerekir.
Eğer Receiver alacak ise neden uydudan vazgeçsin?
Bir uydu kablosuna bir Receiver bağlanır, kişi evine birden fazla TV kullanmak istediğinde sistemden kablo çektirmesi gerekir eğer mümkün ise bu çoğunlukla mümkün değildir. Ancak QAM kablosuna istediği kadar TV veya QAM Receiver bağlayabilir.
QAM en sağlıklı çözümdür.
DİJİTAL nedir ANALOG Nedir?
Şöyle bir örnek uygun olacağını düşünüyorum:
Çamurlu bir yol düşünün, her türden trafiği var
ANALOG Yayın için, elinizde askıda beyaz bir elbise var başlangıç noktasından varış noktasına götürürken elbisenin üzerine çamur sıçramaması mümkün mü? Kesinlikle mümkün değil, varış noktasına ne kadar dikkatli götürürseniz o kadar daha az çamur, ne kadar dikkatsiz götürürseniz o kadar çok çamur demektir.
İşte ANALOG yayının dağıtımı ne kadar düzgün yaparsanız o kadar daha az karlı olacaktır ancak, ancak bir F konnektörün düzgün sıkılmaması veya bir F konnektörün vidalanmaması bu F konnektörden sonraki yayınlar sorunlu olacaktır, buna benzer faktörlerin etkisiyle ANALOG yayınların karlı olmaması mümkün değildir, (ben analog dağıtımı yaparım karlanmaz olmaz diyenler karlamayı gösterdiğinizde ANALOG yayın bu kadar olur derler).
DİJİTAL yayın ise, beyaz elbiseyi elbise çantasına veya kılıfına koyup başlangıç noktasında varış noktasına ufak tefek dikkat etmezseniz dahi varış noktasına tek bir çamur noktası olmadan götürürsünüz, işte DİJİTAL yayın buna benzer.
Artık evlerimizde LED TV varsa dijital yayın vermemiz gerekmektedir.
ANALOG yayın 65 – 75dB sinyal gücünde olması gerekmektedir, eğer 65dB den az olursa karlanma artacaktır, 75dB den fazla olursa yatay çizgiler ve bindirmeler olacaktır, bundan dolayı son noktada bunu tutturmak ve dengelemek çok zordur ve çoğu firma bu benim işim der ama sonucu böyle mükemmel olan bir dağıtım bulmak zordur.
DİJİTAL yayın ise, 45 – 85dB civarında sinyal gücü ile çalışabiliyor (hatta daha geniştir) buda dağıtımdaki ufak tefek hataların yayın kalitesini etkilemez.
QAM Gerekli mi? Evet ise niçin gereklidir?
QAM yayını sadece karlı olmadığı için gerekli değildir, insanlar büyük ekranlı TV’ler alırlar, FHD TV’ler alırlar geniş ekranda kaliteli görüntü izlemek isterler, kaliteli görüntü elde etmek içinde Uydu yayınına gerek duyarlar, evin içinde birden fazla TV için ayrı ayrı Uydu yayını kabloları çektirmek isterler ancak bu çoğu zaman mümkün olmaz.
İşte bunun gibi birçok nedenlerden dolayı QAM zorunlu olarak gereklidir.
Esas mesele İnsanlar ne ister?
İnsanlar evimde HD olan TV’leri HD olarak, SD olan TV’leri SD olarak net pürüzsüz izleyim der ayrıca evimin için istediğimde dışarıdan ekstra kablo çektirmeden TV bağlayabileyim derler.
Bu isteklere cevap verebilecek tek sitem QAM sistemidir, QAM sistemi uydu sistemi gibi ister HD, ister SD kanalları bir frekans/band üzerinden birden fazla kanallı paketler yaparak uydu gibi çok kanal yayını verme imkânı sağlar.
QAM yayını bir kablo üzerinden istendiği kadar TV veya QAM Receiver bağlama imkânı vardır, uydu yayını gibi uydu kablosu bölünmez diye kuralı yoktur istendiği kadar bölünebilir.
QAM Sisteminde bir band üzerinden kaç kanal gönderilebilir?
Bu verilecek kanalın veri hızına göre değişir, 1-2Mbps veri hızındaki kanallardan 20 civarında verilebilir, ulusal kanallar 4-6Mbps veri hızı civarındadırlar bu tür kanallardan 10 civarında verilebilir, FHD türdeki kanallardan 5-6 civarında verilebilir.
Her band veri hız çıkışı 50Mbps geçmemesi gerekir buna göre dengelemek gerekir.
NOT: TV’lerim Mbps veri hızları sabit değildir o anın rengârenk görüntü ile karanlık renksiz durumlarda ve alt yazı banner reklam veya yazı gibi durumlarda veri hızları değiştiği için max seviye ayarlanamaz.
Nasıl bir QAM cihazları seçmek gerekir?
Bu önemli bir konudur, piyasada iki çeşit QAM cihazı vardır.
Birinci QAM cihazlar, bir IF girişine bir QAM çıkışına verir, elle paket ya da dağıtım yapılamaz.
Uydunun bir frekansında çok kanal var ve toplamı 60Mbps veri hızında ise bu uydu frekansı için 2 IF tüneri ve 2 QAM bandı kullanmak gerekir. Buda daha çok IF tüneri tüketeceği için daha çok cihaza gerek duyulur.
Uydunun bir frekansında bir kanal varsa 1 IF tüneri ve 1 QAM bandı kullanmak gerekir. Buda daha çok QAM bandı tüketeceği için daha çok cihaza gerek duyulur.
İkinci QAM cihazlar, QAM çıkış paketleri elle oluşturmaya izin verir, buda daha az QAM cihaz ile dağıtım yapmayı mümkün kılar.
Uydunun bir frekansında çok kanal var ve toplamı 60Mbps veri hızında ise 1 IF tüneri kullanır ancak tüm kanalları 1 QAM bandına verilemez artan kanallar diğer boş kanal QAM bandlarına dağıtılır bu sayede daha az IF tüneri tüketir daha az cihaz demektir.
Uydunun bir frekansında bir kanal varsa 1 IF tüneri kullanır ve bu bir kanalı bir kanallık boş olan QAM bandların birine yerleştirilir buda daha az QAM bandı kullanır buda daha az QAM cihazı demektir.
Ayrıca elle paket yapmanın iyiliği tam olmaz ise dahi mümkün olduğu kadar isteğe göre kanal sıralama yapma olanağı verir bu vesile ile TV’lerinde kanal tarama yaptıklarında ulusal ve çok seyredilen kanalların önde çıkması sağlanmış olur.
İkinci QAM cihazın örnek nasıl paket oluşturulur. Nasıl kanallar dağıtım yapılıyor.
QAM ÖRNEK PAKET OLUŞTURMA
-
-- TRT ÇOCUK HD
-- TRT 1 HD
-- TRT HABER HD
-- TRT SPOR HD
-- TRT BELGESEL HD
-- TRT WORLD HD
-- TRT TÜRK HD
-- TRT MÜZİK HD
-- TRT KURDİ HD
-
-- STAR TV
-- NTV TÜRKİYE
-- DMAX TÜRKİYE
-- STAR TV HD
-- NTV TÜRKİYE HD
-- DMAX TÜRKİYE HD
-- TLC TÜRKİYE HD
-- TLC TÜRKİYE
-
-- ATV TÜRKİYE
-- A HABER
-- A SPOR
-- MİNİKA ÇOCUK
-- MİNİKAGO
-- ATV HD
-- A HABER HD
-- A SPOR HD
-- A2 TÜRKİYE
-
-- KANAL 7 HD TÜRKİYE
-- ÜLKE TV HD
-
-- SHOW TV HD
-- HABERTÜRK HD
-- BLOOMBERG HT HD
-
-- KANAL D HD
-- CNNTÜRK HD
-- TEVE 2 HD
-- DREAM TÜRK HD
-- UÇANKUŞ HD
-- T.A.Y TV HD
-
-- BEYAZ TV
-- BEYAZ TV HD
-- DİYANET TV HD
-- HABER GLOBAL
-
-- 24 TV HD
-- 360 HD
-- TV 4 HD